Haptotherapie is zeker niet zweverig

Het verhaal van Walter

Haptotherapie, houding en gedrag, zo dacht ik dus.
Loop je gebogen dan teken je vanzelf voor die zware rugzak vol met levenslast. Dit was niet de werkelijkheid. Na nog geen vijf minuten werd ik door haptotherapeut Arno al geconfronteerd met mijn beschrijvende antwoorden op simpele vragen.
Hoe is het? werd door mij altijd beantwoord met prachtige volzinnen zonder de kern te raken.
Haptotherapie heeft mij dit niet alleen doen inzien maar ook mij duidelijk gemaakt dat wat je voelt niet altijd met het verstand hoeft te worden uitgelegd.
Voor mij, na jaren van intensieve psychotherapie was haptotherapie een eyeopener. Dat ik dit niet eerder heb gedaan.
Ik denk dat iedereen baat heeft bij haptotherapie
Het is zeker niet zweverig maar juist een logische stap na een trauma en intensieve en minder intensieve psychotherapie.
Maar ook als je voor de belangrijkste beslissingen in je leven staat, zowel privé als zakelijk. Of als je merkt dat er dysbalans is ontstaan, zakelijk heel goed, privé hopeloos en andersom.
Dankzij Arno en de therapie luister ik meer naar mijn gevoel en durf ik anderen bij dat gevoel te betrekken.
Het klinkt gek maar het is goed voor het zelfvertrouwen als je af en toe het verstand laat rekenen en je gevoel laat spreken. Die rugzak gebruik ik alleen nog maar om te vullen met mijn herinneringen.
Arno dank je voor nu, enorm veel aan gehad en ik kom zeker terug!

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden