Jarenlang ging ik voorbij aan alle gevoelens

Het verhaal van Inge

Na een voor mij onverwachte verbroken relatie voelde ik me vooral heel verdrietig. Ik stond er weer alleen voor maar een ding wist ik zeker...ik wilde me anders opstellen dan jaren geleden, toen ik alle gevoel in mij opsloot.
Jaren lang ging ik voorbij aan alle gevoelens en pas na therapie kon ik eindelijk weer voelen, gevoel tonen, mezelf zijn. Daarmee rolde ik voor 't eerst in tien jaar in een relatie die na lange tijd onlangs werd beëindigd.
Maar hoe doe ik dat? Hoe weet ik zeker dat ik niet aan gevoel voorbij ga?
Ik zocht steun en na het lezen en horen over haptotherapie leek dit te passen bij wat ik zocht.
Meteen bij het eerste gesprek wist ik dat Arno precies kon benoemen wat ik niet in mijn gevoel (h)erkende; boosheid.
Dankzij gesprekken en de spiegel voorhouden heb ik uiteindelijk boosheid ervaren, gevoeld en ben ik er mee om gegaan.Soms duurt het even, soms voel ik het meteen.
Ik weet weer hoe belangrijk het is om tijd te nemen om naar gevoel te luisteren en niet alleen op zoek te gaan naar het positieve maar ook het negatieve. Want alleen dan voel ik de balans.
Ik heb nu ook weer plannen voor mijn toekomst en heb zin om ze uit te voeren.
En als ik op een gegeven moment weer even een steuntje nodig heb? Dan weet ik waar ik terug kan komen.

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden