Door bepaalde situaties kwam ik in een negatieve spiraal

Het verhaal van Yolanda

Door bepaalde situaties in mijn leven kwam ik op een gegeven moment in een negatieve spiraal terecht. Ik was letterlijk vastgelopen in het leven.
Wie ben ik, wat wil ik nu eigenlijk en hoe kan ik verder?
Ik zat niet lekker in mijn vel en wist het even allemaal niet meer.
Uiteindelijk heb ik hulp gevraagd bij Carolien en dat was best lastig want ik ben eigenlijk niet iemand die snel hulp gaat vragen.
Toen ik eenmaal was begonnen dacht ik bij mezelf, waarom ben ik er niet veel eerder mee begonnen. Maar wat was het lastig om die eerste stap te zetten en wat was ik blij dat ik dat had gedaan. Ik kan het anderen dan ook aanraden.
Het lastige is dat ik veel deed vanuit mijn verstand terwijl mijn gevoel vaak wat anders zei.
Tijdens de sessies zijn we op zoek gegaan naar mijn gevoel, maar wat blijkt dat soms toch lastig te zijn omdat ik me er lange tijd van afsloot.
Het lijkt soms simpeler om alles op het verstand te doen, maar ik heb geleerd dat ik mij veel beter voel als ik meer naar mijn gevoel luister. Door vele oefeningen en gesprekken kwam ik erachter dat bepaalde dingen in het verleden wat je dacht verwerkt te hebben, eigenlijk niet verwerkt hebt. Het was een dal waar ik even doorheen moest, maar het is de moeite waard geweest. Ik heb geleerd om alles meer een plekje te geven en zie de toekomst positief tegemoet. Carolien liet me dingen soms op een andere wijze te bekijken. Door aan mijzelf te werken ben ik als persoon gegroeid en doordat ik weer lekker in mijn vel zit, komen er ook weer nieuwe positieve dingen op mijn pad terecht. Bij de nieuwe uitdagingen volg ik mijn gevoel en het geeft mij nieuwe energie. Nu zijn we ruim een jaar verder en het is spannend om mijn levenspad nu weer alleen te vervolgen zonder dat Carolien even over mijn schouder meekijkt, maar ik zit weer op de goede weg en dat voelt goed. Ik wil Carolien dan ook nogmaals even bedanken voor al je hulp!

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden