Het klink allemaal wat zweverig. Maar na 1 x wist ik genoeg

Het verhaal van Helga

Tot 2 x toe heb ik een depressie gehad, pillen, psychiater, psycholoog enz enz.
Van een collega kreeg ik een advertentie in handen van haptotherapie, deze advertentie bleef maar ronddwarrelen in huis, van het prikbord naar de tafel en weer terug, maar weggooien kon ik het niet.
Dus toch maar een afspraak gemaakt, want tja het klink allemaal een beetje zweverig.
Maar na 1 x wist ik dat dat absoluut niet het geval was.
Mijn gevoel bij Carolien was dan ook: het luisterende oor en scherpe analyse van een psycholoog, de helende en knedende handen van een fysiotherapeut, en de zachte warme stem van een yoga lerares. Deze combinatie in de bijzondere mens Carolien.
Zij gaf mij ruimte om eerlijk ja of nee te zeggen op aanraking.
En eerlijk te zeggen wat je voelt, in kuiten, bovenbenen, schouders, heupen, heel bijzonder om je bewust te worden dat er zoveel plekjes in je lijf spanning vast houden en nog specialer is dat je die spanning weg kunt laten lopen.

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden