Ik ben iemand die me verbaal erg goed weet te uiten

Het verhaal van Joke

Carolien,
Ik wil je bedanken voor de vakkundige en integere manier waarop je me hebt geholpen.
Ik verbaas me er vaak over hoe snel je de vinger op de zere plek weet te leggen en je handelen daarop weet af te stemmen.
Ik ben iemand die me verbaal erg goed weet te uiten maar daarmee ook mijn emoties op afstand weet te houden.
Doordat de haptotherapie dat verbale stukje naar de achtergrond weet te dringen en de nadruk meer op
de beleving legt, heb ik me af en toe erg verward en kwetsbaar gevoeld
Juist omdat die beleving zo intens is deed het wat met me, ik kon niet om mezelf heen en wilde dat ook niet. Door de haptotherapie kan ik mezelf beter vorm geven, kan ik gerichter kiezen in wat goed voor me is, en blijf niet meer hangen in o.k. ik weet het allemaal wel en wat nu? Kortom ik ben blij met de vorm haptotherapie omdat die me geeft waarmee ik verder kan.

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden