Na een ernstige burn-out was ik ver van mijzelf geraakt

Het verhaal van Antoinette

Na een ernstige burn-out was ik ver van mijzelf geraakt. Ik moest van alles, had de lat hoog liggen was vooral bezig de ander te "pleasen" en had geen aandacht of waardering voor mijzelf. Ik cijferde mijzelf voortdurend weg.
Ik wist niet meer wie ik werkelijk was, en aan het woord genieten kon ik geen betekenis geven.
De psycholoog adviseerde mij Haptotherapie en zo kwam ik bij Arno terecht.
Het voelde gelijk goed. Gelijkwaardig, vertrouwt en geaccepteerd. Ik durfde bij mij zelf te komen. Durfde bij mijn emotie te komen. Arno hielp mij daarbij.
Door simpele oefeningen ontdekte ik mijn grenzen opnieuw en leerde ik luisteren naar wat mijn lichaam mij vertelt. Dit is voor mij bijzonder moeilijk, ik ga er snel aan voorbij. Arno wist dit aan te scherpen en mij weer bewust te maken.
Met zijn hulp ontdekte ik mijn oud verdriet. Dit was een pittige confrontatie met mijzelf.
Sommige zaken kon ik pas voor het eerst onder ogen zien en durfde ze voor het eerst te benoemen, in plaats van ze weg te stoppen zoals ik gewend was te doen.
Ik ben mij nu bewust van mijn eigen patronen en weet dat ik zelf invloed kan uitoefenen om de dingen te veranderen. Ik ga nu door mijn spanningen heen, ik doorleef ze, in plaats van ze te negeren of te ontwijken. Ik ervaar nu meer rust, kan het meer bij de ander laten, en stel mijzelf meer op de voorgrond. Ik weet nu dat ik er mag zijn, dat ik mag zijn wie ik ben, en dat ik een fijn mens ben, gewoon om wie ik ben niet om wat ik doe. Dit maakt dat ik weer kan genieten, weer energie en ruimte heb voor andere zaken die echt belangrijk voor mij zijn.

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor een burn out. Dit ontstaat als de balans tussen belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Hiernaast vind je fragmenten van het NCRV programma 'Jacobine op zondag' en deze aflevering gaat over burn out bij jongeren.

Hier komt Sanne aan het woord, zij heeft aan den lijve ervaren wat het is om een burn out mee te maken. Ook psychiater Bram Bakker en minister van Onderwijs Arie Slob geven hun commentaar en visie.

Dit eerste gedeelte gaat over hoe je burn out herkent en waar het mee te maken kan hebben.

.

Het tweede gedeelte gaat over wat je er zelf eraan kunt doen.