Ik leerde te vertrouwen op mijn eigen gevoel

Het verhaal van Mats

Carolien heeft mij geholpen om weer bij mezelf te komen. Ze is een hele fijne gesprekspartner, die zonder oordeel je naar jezelf laat kijken, je terug koppelt naar je gevoel en je handelen.
Door de oefeningen en gesprekken werd ik mij bewust van mijn gevoel, mijn handelen in bepaalde situaties en mijn valkuilen.
Door gesprekken kwam ik weer bij mezelf, wie ik ben en wat ik wil. Je hebt me geleerd om anders naar dingen te kijken en te leren vertrouwen op mijn eigen gevoel en vooral hier naar te luisteren. Ik wil Carolien bedanken voor de fijne professionele hulp!

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden