Het was een hele ontdekking dat ik ook 'nee' kon zeggen

Het verhaal van Vania

Dat nee zeggen ook een optie is, dat bleek voor mij een hele ontdekking. Nee ik heb geen zin, nee dat vind ik niet leuk, dat kwam niet in mijn hoofd op. Meer van oké, niet leuk, maar hoe gaan we t aanpakken, schouders eronder. Ik was heel ver van mijzelf vandaan geraakt. Meer bezig met wat heeft de ander nodig, doe ik de ander geen pijn, maar ondertussen raakte ik daardoor steeds verder van mijzelf vandaan. Ik wist echt niet meer wie ik was. Bij Carolien heb ik geleerd mijzelf weer een stem te geven, mijn grenzen aan te geven.
Toen ik eenmaal ontdekte dat nee zeggen niet altijd negatieve gevolgen met zich mee brengt en dat ik steeds meer mijzelf kon zijn en dat daar niets mis mee was, ging ik echt met sprongen vooruit. Kreeg steeds meer inzichten van oude patronen, relaties, die ik zelf onbewust onderhield. De weg lag weer open. Natuurlijk is het een proces waar je aan moet blijven werken, maar ik kan met zekerheid zeggen dat ik met een enorm gewicht van mijn schouders de deur uit ben gelopen. Ook weet ik dat ik daar altijd terug mag komen, even een mail of een losse sessie en dat is een geruststellend gevoel.

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden