Het is voor mij helder geworden wat mijn valkuilen zijn

Het verhaal van Marijke

Vanaf afgelopen januari 2010 ben ik met wekelijkse sessies gestart bij Carolien en wat heb ik afgelopen driekwart jaar veel geleerd.
Er waren diepe dalen waarin ik heel veel verdriet en pijn heb ervaren.
Ik heb ook de onvoorwaardelijkheid gevoeld, de steun en veiligheid om alles in te brengen waar ik moeite mee had. Scherpe feedback, duidelijke grenzen en warmte zijn voor mij de kernwoorden als ik terugkijk naar mijn sessies met Carolien.
Ik ben haar dankbaar voor afgelopen periode, ik weet ook dat ik mezelf geen mooier cadeautje had kunnen geven dan bij haar terechtkomen.
Afgelopen periode is zwaar geweest, toch wordt er ook wel gezegd dat hetgeen wat het meeste pijn doet je uiteindelijk de mooiste leermomenten doet opleveren.
Ik wil niet anders zeggen dan dat dit voor mij klopt. Ik heb met de haptotherapie een mooie basis weten te leggen waarin voor mij helder is wat mijn valkuilen zijn, wat ik nodig heb om hier niet in te vallen en als het dan toch gebeurd, het mezelf toe te staan om hier verdrietig om te zijn en verder te gaan met een ervaring rijker.
Dat vind ik een mooi cadeautje voor de toekomst en dat gun ik iedereen.
Carolien: dankjewel...

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden