Als iets niet goed voelt herken ik dat direkt

Het verhaal van Jaap

Misschien komt het je wel bekend voor, je piekert veel, je kunt je gevoel niet onder woorden brengen, je kropt frustraties op door te zeggen in je hoofd “het valt wel mee”, je voelt je geïrriteerd maar uit ze niet.
Allemaal dingen waardoor je begint te malen, en daardoor steeds meer onbereikbaar bent voor de ander. Totdat de ander zegt: "zo gaat het niet meer langer".
Zelf had ik ook al in de gaten dat ik steeds meer met mezelf in de knoei kwam, als me iets dwars zat, uitte ik dat niet, en als er naar gevraagd werd wist ik de woorden niet.
Mijn gevoel negeerde ik compleet. Mijn gevoel weer leren herkennen en volgen, dat is wat ik wilde. Het verschil tussen gevoel en verstand.
Ik had wel eens gehoord van haptonomie, en via de site van Praktijk voor Haptotherapie,
waar herkenbare verhalen stonden, ben ik bij Arno Tromp terechtgekomen.
Arno heeft mij de handvatten gegeven om mijn gevoel weer te herkennen, en ook te benoemen.
Na een aantal sessies kreeg ik een eureka-moment, en vielen alle puzzelstukjes bij mij in elkaar, veel gevoelens, ook van vroeger, vielen opeens op hun plek.
Ik herken het nu ook direct als iets niet goed voelt en probeer dat dan ook te zeggen, dat geeft heel veel rust, en bovendien weet de ander dan ook hoe ik me voel, wat natuurlijk ook erg belangrijk is.
Arno heeft mij laten zien hoe belangrijk het is om je gevoel serieus te nemen, om dicht bij jezelf te blijven.
Ik ben veel minder gaan piekeren, ben veel opener naar anderen over mijn gevoel, en merk dat ik daardoor veel beter in mijn vel zit.

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden