Ik wilde o zo graag van mijn lichamelijke klachten af

Het verhaal van John

Enigszins verbaasd over mijzelf een afspraak gemaakt met Praktijk voor Haptotherapie. Ik, een nuchtere man van 66 jaar, had nogal een vooroordeel over haptotherapie in het algemeen.
Maar met mijn lichamelijke en nerveuze klachten als ook niet goed kunnen omgaan met emoties en gevoelens wilde ik o zo graag van m’n problemen af!
En dat het vooroordeel onterecht was bleek al snel tijdens de eerste gesprekken met Carolien.
Niet gewend om te praten over mijn gevoelens en emoties stimuleerde zij mij te vertellen over moeilijke periodes in mijn leven, zoals mijn vroege jeugd met veel verantwoordelijkheid (vanwege ziekte en overlijden vader en instabiele moeder). En ook over de lange ziekteperiode en overlijden van mijn vrouw als ook de zware baan, waarvoor ik mij zo verantwoordelijk voelde.
Alleen al het durven en vooral ook samen praten over deze onderwerpen luchtte mij op. En ook het door Carolien aangegeven besef dat het ontstaan van de klachten met het verleden en de wijze waarop ik er mee omging eigenlijk onontkoombaar waren. De vervolgsessies waren vooral gericht op ontspanningsoefeningen, leren aanraken, durven te praten over mijn gevoelens en vooral ook meer te luisteren naar je lichaam.
Gedurende deze periode boden fysieke inspanningen, zoals fietsen en wandelen, tevens een positieve bijdrage. En het resultaat na circa 4 maanden mag er zijn; ik voel mij duidelijk meer ontspannen en houd ik meer controle over geest en lichaam. Praten over gevoelens kost mij ook duidelijk minder moeite. Met dank aan Carolien en haptotherapie!

Arno over lichamelijke klachten

Arno over lichamelijke klachten

Mensen komen in de praktijk en zeggen: Ik heb last van mijn lijf!

Rugpijn, nekklachten, hyperventilatie, het gevoel te hebben als een veer gespannen te zijn....veel van de lichamelijke spanningsklachten die er bestaan worden niet veroorzaakt door een onwillige spier of een zenuw-ontsteking, maar door de manier waarmee we omgaan met ons lichaam. Eigenlijk is het hetzelfde als het lampje dat gaat branden in het dashboard van je auto: Het geeft aan dat er iets niet goed gaat. Maar dan moet je dat signaal wel goed verstaan.
Veel lichamelijke klachten worden veroorzaakt door het negeren van de signalen en het overschrijden van grenzen. Meestal niet meteen, maar wel als dat heel vaak gebeurt.
Stel, je bent moe maar je vindt dat je dit nog af moet maken en dat, terwijl je lijf je laat weten dat het moe is.

Misschien vind je met je verstand, je hoofd, wel je door moet en dat lichamelijke klachten erbij horen. Het lampje brandt wel, maar je kiest er niet voor om er wat aan te doen. Dan is het niet meer dat logisch dat het lichaam gaat protesteren: jouw lijf heeft last van jou!

Haptotherapie richt zich op het voelen, je gevoel, en niet op wat je moet, of wat de norm is. Het gaat erom dat je weer contact maakt met je lichaam, dat je leert wat het lampje te melden heeft en er ook naar luistert en handelt. Zo raak je die spanning in het lichaam kwijt. Je lichaam zal je honoreren. In de therapie kan het dan bijvoorbeeld gaan om te ervaren wanneer je (lichaam) aan de grens zit zodat je een andere keuze kan maken dan door te gaan.


Dat ervaren is belangrijk omdat alleen het weten dat je moet luisteren vaak niet genoeg is. Je moet het soms letterlijk voelen.

Formulieren

Online aanmelden