Ik heb geleerd te voelen en te luisteren naar de signalen

Het verhaal van Ria

Een paar jaar geleden moest ik acuut opgenomen worden in het ziekenhuis.
Volgens de artsen was het burn-out.
Na jaren op mijn tenen te hebben gelopen en vooral het anderen naar de zin maken, werd ik ineens gedwongen om het roer om te gooien.
Huilen, paniekaanvallen, woede en lusteloosheid, ik durfde geen auto meer te rijden, het scheen er allemaal bij te horen.
Er werd me geadviseerd om hulp te zoeken bij maatschappelijk werk.
Na een jaar bleef ik stilstaan in het veranderingsproces, ik bleef last houden van mijn nek, schouders en rug (vastzitten door spanning).
Op advies van mijn huisarts ben ik begonnen met haptotherapie.
Dit had ik nooit gedacht, want het leek me te zweverig.
Wat had ik het mis! Ik heb weer leren voelen wat ik voel en heb leren luisteren naar de signalen van mijn lijf, wanneer iets niet of juist wel goed voor mij is.
Ik voel me steeds meer het meisje van vroeger worden, (met hier en daar een rimpel en wat kilootjes meer) maar ik mag weer zijn wie ik was.
Ik heb gewoon mijn eigen ik bijna om zeep laten helpen.
Door zorgen of mensen los te laten en afstand te nemen, heb ik eindelijk het gevoel dat ik de rust krijg die ik zo graag wil.
Mocht ik in de toekomst mezelf weer ontrouw zijn, zoek ik zeker weer contact met Carolien, om weer te leren voelen en te luisteren naar mijn innerlijke.

Carolien over lichaamssignalen

Carolien over lichaamssignalen

Je lichaam is je spiegel. Het vertelt je hoe het met je gesteld is.
Als je moe bent is het energieniveau laag, wellicht heb je dan veel van jezelf gevergd?
En als er pijn is heeft dat ook zijn betekenis. Wat het lichaam dan eigenlijk vraagt is tijd voor herstel, en dat is vaak rust nemen. Dit gaat ook over de toelaten of toegeven: wie ziek is moet uitzieken.
In onze maatschappij is dat niet altijd goed mogelijk of kiezen we  daar niet automatisch voor.

We hebben het druk met van alles, en in het hoofd zijn er ook vaak gedachten die zeggen dat je door moet gaan, of dat het een zwakte is om toe te geven aan de pijn of het ongemak.
Zie hier de tegenstelling tussen denken en voelen. Het hoofd zegt 'ja' (die opdracht móet nog af) en het lichaam 'nee' (ik ben op) of juist andersom, je lichaam zegt 'ja' (hier heb ik zin in!) en het hoofd 'nee' (eerst nog je taken afmaken).
Vaak zijn we ons niet bewust van deze dynamiek, en het is ook niet zo dat je áltijd maar naar je gevoel en je lichaam moet luisteren, maar het is wel belangrijk de consequenties onder ogen te zien als je 
over grenzen gaat.

Formulieren

Online aanmelden