Ik was vaak moe en nam veel te veel hooi op mijn vork

Het verhaal van Tineke

Toen mijn moeder overleed, wist ik niet meer hoe ik verder moest. Gewoon doorademen en doorgaan was mijn motto.
Ik heb mijn studie daarmee af kunnen ronden, maar helaas kwam ik mijzelf daarna behoorlijk tegen. Ik deed de dingen die ik moest doen en nam alle beslissingen met mijn ratio.
Al eerder had ik hulp gekregen van een psycholoog. Ik kon precies vertellen waar het probleem vandaan kwam en wat ik eraan moest doen.
Praten lukte mij wel! Maar het probleem, mijn overspannenheid, was daarmee niet opgelost.
Ik ben naar mijn huisarts gegaan en vertelde dat ik verstandelijk alles wel op een rijtje had! Maar ik nog steeds snel over mijn grenzen heen ging. Ik was vaak moe en nam veel te veel hooi op mijn vork.
Deze verwees mij uiteindelijk door naar een haptotherapeut.
Door ervaringen en door te leren luisteren naar mijn gevoel, kwam ik erachter dat ik totaal over mijn eigen kunnen heen liep.

Ik luisterde niet als mijn lichaam en geest rust nodig hadden. Ik ging gewoon maar door.
Er kwam een stuk verdriet los wat ik nog niet verwerkt, maar lekker weggestopt had.
Stap voor stap ben ik meer naar mijn gevoel gaan luisteren.
Ik ontdekte welke invloed gebeurtenissen uit het verleden op mij hadden. Veel meer dan ik had verwacht.
Nu is het drie maanden geleden dat ik voor het laatst bij Arno ben geweest. Ik leer elke dag weer en sta soms van mezelf verbaast!
Ik heb geleerd op een andere manier naar mijn lichaam en vooral mijn gevoel te luisteren.
Ook al mis ik mijn moeder nog steeds en ken ik dagen waarin ik me somber voel, ik mag dit gevoel van mezelf nu toelaten.
Het lucht op en daarmee accepteer ik steeds meer wie en wat ik ben, wat ik kan en bovenal wat ik voel.

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor het krijgen van een burn-out. Dit ontstaat als de balans tussen de belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Bij een burn-out wordt het elastiek zover opgerekt tot het knapt, dit wordt vaak beschreven als: “van de ene op de andere dag lukte het niet meer”, “alle energie vloeide weg en ik kon me nergens meer op concentreren”.

Die mensen die veeleisend zijn voor zichzelf (en vaak voor anderen) en geen ‘nee’ (kunnen) zeggen zijn hebben een grotere kans op burn-out dan diegenen die kunnen relativeren. Zeker als de druk van buitenaf om te presteren groot is. Dat wil zeggen verwachtingen van de omgeving, zowel privé als in werk.

Haptotherapie kan een goede bijdrage leveren aan het herstel van de balans van belastbaarheid en belasting. Centraal hierin staat de kunst om naar de signalen van het lichaam te luisteren en minder streng te zijn vanuit het verstand, het hoofd.