Ik vergat te voelen en naar mijn intuïtie te luisteren

Het verhaal van Rogier

Haptotherapie is de perfecte combinatie van voelen en denken. Het heeft mij krachtiger gemaakt dan ik ooit had gedacht.
Mijn burnout werd veroorzaakt doordat ik na persoonlijk verlies en tegenslag jarenlang was blijven steken in 'denken' om mij te kunnen redden. Ik vergat te 'voelen', ofwel naar je intuïtie te luisteren en je gevoelens te koesteren. Natuurlijk zag ik dat zelf niet.
Toen ik net aankwam bij Carolien wist ik alleen dat mijn klachten extreme vormen aannamen en dat ik zelf niet meer in staat was om de neerwaartse spiraal te stoppen. Althans, dat dacht ik toen.
Direct al tijdens mijn eerste sessie heb ik samen met Carolien de eerste stap naar een opwaartse spiraal gezet.
De sessies daarna kreeg ik de instrumenten toegereikt die mijn geest wisten te kalmeren en mijn emotionele barrières weg konden nemen.
Mijn lichamelijke klachten verdwenen en mijn geest kreeg weer rust en focus.
Carolien heeft mij leren omgaan met negatieve emoties als verlies, verdriet, angst en woede, die ik nu kan omzetten in betere positieve actie dan ik ook had kunnen vermoeden.
Daar waar ik slechts een paar maanden geleden niets meer kon doen, heb ik nu ineens overal - van liefde tot werk tot familie tot bezit - allerlei succes. Mijn lichaam en geest zijn in balans.
Mijn leven staat weer op de rit, met dank aan Carolien!

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor een burn out. Dit ontstaat als de balans tussen belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Hiernaast vind je fragmenten van het NCRV programma 'Jacobine op zondag' en deze aflevering gaat over burn out bij jongeren.

Hier komt Sanne aan het woord, zij heeft aan den lijve ervaren wat het is om een burn out mee te maken. Ook psychiater Bram Bakker en minister van Onderwijs Arie Slob geven hun commentaar en visie.

Dit eerste gedeelte gaat over hoe je burn out herkent en waar het mee te maken kan hebben.

.

Het tweede gedeelte gaat over wat je er zelf eraan kunt doen.