Wat je voelt mag er zijn, er is geen goed of fout

Het verhaal van Lianne

Haptotherapie is voor mij de sleutel geweest naar mijn eigen kracht. 
Ik ben veel meer gaan leven vanuit mijn gevoel in plaats vanuit mijn hoofd. Ik ben opener, voel me sterker en vrijer en durf mijn gevoelens toe te laten zonder 'maar'. 
Een burn-out op jonge leeftijd. Dat bewoog mij te kijken naar de reden dat ik was vastgelopen. 
Met de hulp van Carolien ontdekte ik meer over mijn gevoelsleven. Emoties herkennen en erkennen. 
Wat voelde ik? Voelde iets fijn of juist niet? Waar had ik behoefte aan? Waar voelde ik dat mijn grenzen lagen? 
Ik leerde zonder oordeel te kijken naar wat ik voelde. 
Wat je voelt mag er zijn, er is geen goed of fout. 
Ik ondervond hoe bevrijdend het is om mijn gevoel de ruimte te geven en leerde mijn grenzen respecteren. Dat voelde veel beter dan het kritische oordeel dat ik vaak over mezelf had! 
Carolien is rustig, invoelend en weet op de juiste momenten te spiegelen of een duwtje in de rug te geven als dat nodig is. 
Elke sessie bevatte voor mij eye-openers waar ik nog steeds profijt van heb!

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor het krijgen van een burn-out. Dit ontstaat als de balans tussen de belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Bij een burn-out wordt het elastiek zover opgerekt tot het knapt, dit wordt vaak beschreven als: “van de ene op de andere dag lukte het niet meer”, “alle energie vloeide weg en ik kon me nergens meer op concentreren”.

Die mensen die veeleisend zijn voor zichzelf (en vaak voor anderen) en geen ‘nee’ (kunnen) zeggen zijn hebben een grotere kans op burn-out dan diegenen die kunnen relativeren. Zeker als de druk van buitenaf om te presteren groot is. Dat wil zeggen verwachtingen van de omgeving, zowel privé als in werk.

Haptotherapie kan een goede bijdrage leveren aan het herstel van de balans van belastbaarheid en belasting. Centraal hierin staat de kunst om naar de signalen van het lichaam te luisteren en minder streng te zijn vanuit het verstand, het hoofd.