Wat je voelt mag er zijn, er is geen goed of fout

Het verhaal van Lianne

Haptotherapie is voor mij de sleutel geweest naar mijn eigen kracht.
Ik ben veel meer gaan leven vanuit mijn gevoel in plaats vanuit mijn hoofd. Ik ben opener, voel me sterker en vrijer en durf mijn gevoelens toe te laten zonder 'maar'.
Een burn-out op jonge leeftijd. Dat bewoog mij te kijken naar de reden dat ik was vastgelopen.
Met de hulp van Carolien ontdekte ik meer over mijn gevoelsleven. Emoties herkennen en erkennen.
Wat voelde ik? Voelde iets fijn of juist niet?
Waar had ik behoefte aan? Waar voelde ik dat mijn grenzen lagen?
Ik leerde zonder oordeel te kijken naar wat ik voelde.
Wat je voelt mag er zijn, er is geen goed of fout.
Ik ondervond hoe bevrijdend het is om mijn gevoel de ruimte te geven en leerde mijn grenzen respecteren. Dat voelde veel beter dan het kritische oordeel dat ik vaak over mezelf had!
Carolien is rustig, invoelend en weet op de juiste momenten te spiegelen of een duwtje in de rug te geven als dat nodig is.
Elke sessie bevatte voor mij eye-openers waar ik nog steeds profijt van heb!

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor een burn out. Dit ontstaat als de balans tussen belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Hiernaast vind je fragmenten van het NCRV programma 'Jacobine op zondag' en deze aflevering gaat over burn out bij jongeren.

Hier komt Sanne aan het woord, zij heeft aan den lijve ervaren wat het is om een burn out mee te maken. Ook psychiater Bram Bakker en minister van Onderwijs Arie Slob geven hun commentaar en visie.

Dit eerste gedeelte gaat over hoe je burn out herkent en waar het mee te maken kan hebben.

.

Het tweede gedeelte gaat over wat je er zelf eraan kunt doen.