Hoe leer ik om mijn lichaam nooit meer zo te verwaarlozen?

Het verhaal van Susanne

Na vele jaren te hard werken ben ik mezelf helaas voorbij gelopen. Ik had nooit gedacht dat het me zou overkomen, tot ik toch echt thuis kwam te zitten met een behoorlijke burn-out.
Natuurlijk is deze burn-out niet uit de lucht komen vallen en ja, het kan iedereen overkomen.
En dan? Hoe nu verder? Hoe vind ik mijzelf weer terug en hoe leer ik om mijn lichaam nooit meer zo te verwaarlozen?
Dankzij Arno heb ik geleerd om weer naar mijn lichaam te luisteren, iets dat ik al heel veel jaren niet meer had gedaan.
Ik heb ook geleerd dat mijn lichaam nooit is gestopt om te vertellen hoe het ging, ik heb gewoon oordopjes in gedaan!
Ik heb heerlijk bij Arno uit kunnen huilen (ja, dat is een compliment!) en gevoeld dat de boodschap van mijn lichaam was: echt, het komt weer goed, ook al denk je nu van niet. Blijf alleen naar mij luisteren!
Gelukkig heb ik de weg naar mezelf weer gevonden.
Haptotherapie heeft me daar echt bij geholpen, naast natuurlijk de liefde en hulp van veel lieve mensen om mij heen. Arno, bedankt!

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor een burn out. Dit ontstaat als de balans tussen belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Hiernaast vind je fragmenten van het NCRV programma 'Jacobine op zondag' en deze aflevering gaat over burn out bij jongeren.

Hier komt Sanne aan het woord, zij heeft aan den lijve ervaren wat het is om een burn out mee te maken. Ook psychiater Bram Bakker en minister van Onderwijs Arie Slob geven hun commentaar en visie.

Dit eerste gedeelte gaat over hoe je burn out herkent en waar het mee te maken kan hebben.

.

Het tweede gedeelte gaat over wat je er zelf eraan kunt doen.