Hoe leer ik om mijn lichaam nooit meer zo te verwaarlozen?

Het verhaal van Susanne

Na vele jaren te hard werken ben ik mezelf helaas voorbij gelopen. Ik had nooit gedacht dat het me zou overkomen, tot ik toch echt thuis kwam te zitten met een behoorlijke burn-out. 
Natuurlijk is deze burn-out niet uit de lucht komen vallen en ja, het kan iedereen overkomen. 
En dan? Hoe nu verder? Hoe vind ik mijzelf weer terug en hoe leer ik om mijn lichaam nooit meer zo te verwaarlozen? 
Dankzij Arno heb ik geleerd om weer naar mijn lichaam te luisteren, iets dat ik al heel veel jaren niet meer had gedaan. Ik heb ook geleerd dat mijn lichaam nooit is gestopt om te vertellen hoe het ging, ik heb gewoon oordopjes in gedaan! 
Ik heb heerlijk bij Arno uit kunnen huilen (ja, dat is een compliment!) en gevoeld dat de boodschap van mijn lichaam was: echt, het komt weer goed, ook al denk je nu van niet. Blijf alleen naar mij luisteren! 
Gelukkig heb ik de weg naar mezelf weer gevonden. 
Haptotherapie heeft me daar echt bij geholpen, naast natuurlijk de liefde en hulp van veel lieve mensen om mij heen. Arno, bedankt!

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor het krijgen van een burn-out. Dit ontstaat als de balans tussen de belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Bij een burn-out wordt het elastiek zover opgerekt tot het knapt, dit wordt vaak beschreven als: “van de ene op de andere dag lukte het niet meer”, “alle energie vloeide weg en ik kon me nergens meer op concentreren”.

Die mensen die veeleisend zijn voor zichzelf (en vaak voor anderen) en geen ‘nee’ (kunnen) zeggen zijn hebben een grotere kans op burn-out dan diegenen die kunnen relativeren. Zeker als de druk van buitenaf om te presteren groot is. Dat wil zeggen verwachtingen van de omgeving, zowel privé als in werk.

Haptotherapie kan een goede bijdrage leveren aan het herstel van de balans van belastbaarheid en belasting. Centraal hierin staat de kunst om naar de signalen van het lichaam te luisteren en minder streng te zijn vanuit het verstand, het hoofd.