Wat eerst in mijn hoofd zat, staat nu in de boekenkast

Het verhaal van Nino

Vijfenzeventig jaar en nog steeds een therapeut nodig. Alweer een probleem? Nee, nog steeds het probleem dat ik bij de vorige vijf of zes therapeuten niet heb laten “tackelen”. Mijn ontwijking-tactiek won het steeds van hun trukendoos en theoretische modellen. Was ik daar trots op? Nee, absoluut niet. Het gebeurde. Het is medio 2021, de problemen in mijn hoofd stapelen zich op en mijn lijf doet pijn. Maar deze keer geen psychiater of psycholoog.

En zo liep ik op een goede dag in 2021 bij Arno Tromp op zijn woonboot naar binnen. Ik werd ontvangen in een mooie en rustgevende kamer met zicht op het kabbelende water en Museum ’t Kromhout. Wonderbaarlijk genoeg voelde ik mij meteen op mijn gemak en de tijd was om voor ik er erg in had. Dat ging niet altijd zo. Meerdere malen heb ik te kennen gegeven eerder te willen stoppen omdat ik “vol was” van herinneringen. Voortijdig stoppen was geen vluchtweg; ik had een uitweg nodig om het besprokene een plaats te geven. Ik kon me overgeven aan mijn emotie. Zonder kunstjes, trucjes en theoretische modellen daalde ik, met behulp van Arno, af naar mijn pijn, angsten, onzekerheid en de achterliggende oorzaken. Mijn ontwijkingtactiek had ik niet nodig. Alles ging als het ware vanzelf. Geïnspireerd door een huiswerkopdracht van Arno heb ik een boekje geschreven over mijn pijnlijke en verdrietige jeugd, die me jarenlang achtervolgd heeft. Nu kan ik zeggen: “wat eerst in mijn hoofd zat, staat nu in de boekenkast.” Dat is mijn winst. Nee, sterker: mijn overwinning. Dank, Arno!!

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor een burn out. Dit ontstaat als de balans tussen belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Hiernaast vind je fragmenten van het NCRV programma 'Jacobine op zondag' en deze aflevering gaat over burn out bij jongeren.

Hier komt Sanne aan het woord, zij heeft aan den lijve ervaren wat het is om een burn out mee te maken. Ook psychiater Bram Bakker en minister van Onderwijs Arie Slob geven hun commentaar en visie.

Dit eerste gedeelte gaat over hoe je burn out herkent en waar het mee te maken kan hebben.

.

Het tweede gedeelte gaat over wat je er zelf eraan kunt doen.