Ik zie scherper wat ik wil en nodig heb

Het verhaal van Annabel

Carolien heeft mij geholpen om weer in contact te komen met mijn lijf, om te ervaren wat ik voel. Dit heeft mij geholpen om veel scherper in te zien wat ik wil en wat ik nodig heb. Mijn leven is op meerdere vlakken drastisch veranderd als gevolg van dit inzicht,
en ik neem nu beslissingen die veel beter aansluiten op mijn behoeftes en belangen. Dit werkt enorm bevrijdend! Dit was mijn eerste ervaring met haptotherapie en ik zou het iedereen aanraden!

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor een burn out. Dit ontstaat als de balans tussen belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Hiernaast vind je fragmenten van het NCRV programma 'Jacobine op zondag' en deze aflevering gaat over burn out bij jongeren.

Hier komt Sanne aan het woord, zij heeft aan den lijve ervaren wat het is om een burn out mee te maken. Ook psychiater Bram Bakker en minister van Onderwijs Arie Slob geven hun commentaar en visie.

Dit eerste gedeelte gaat over hoe je burn out herkent en waar het mee te maken kan hebben.

.

Het tweede gedeelte gaat over wat je er zelf eraan kunt doen.