Tijdens een uitzending naar een oorloggebied kreeg ik PTSS

Het verhaal van Hans

Al een aantal jaar liep ik vast met mezelf, ik had PTSS opgelopen tijdens een uitzending met het Nederlands leger naar een oorlogsgebied.
Een van de kenmerken is dat het gevoel en het verstand van elkaar zijn gescheiden.
Via de behandelingen en gesprekken met Carolien is deze connectie weer tot stand gekomen.
Het moment dat ik tot dit inzicht kwam was een openbaring en ben daar ook heel dankbaar voor.
Ik had al wel eens over haptonomie gehoord en op advies van derde het geprobeerd maar kan nu als ervaringsdeskundige zeggen dat het een hele goede behandelmethode is die ik zeker kan aanraden. Carolien, alsnog bedankt!

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor een burn out. Dit ontstaat als de balans tussen belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Hiernaast vind je fragmenten van het NCRV programma 'Jacobine op zondag' en deze aflevering gaat over burn out bij jongeren.

Hier komt Sanne aan het woord, zij heeft aan den lijve ervaren wat het is om een burn out mee te maken. Ook psychiater Bram Bakker en minister van Onderwijs Arie Slob geven hun commentaar en visie.

Dit eerste gedeelte gaat over hoe je burn out herkent en waar het mee te maken kan hebben.

.

Het tweede gedeelte gaat over wat je er zelf eraan kunt doen.