Ik had nergens zin meer in, sloot me soms voor alles af

Het verhaal van Gertjan

Tijdens de lunch las ik afwezig de krant. Wat daar in die advertentie stond dat beschreef precies mijn situatie.. Zou haptotherapie iets voor mij zijn?....
Mijn huisarts had het me ooit al eens aangeraden. Misschien toch eens proberen?
En zo zat ik een paar dagen later ietwat zenuwachtig bij Carolien in de wachtkamer. Wachtend op wat komen ging.
De afgelopen jaren was mijn carrière erg snel gegaan, misschien wel te snel.
Ik merkte dat ik steeds meer over mijn grenzen heen ging en mijn persoonlijke lat steeds hoger aan het leggen was. Trok veel te veel werk naar me toe. Zei eigenlijk nooit 'nee'. Ook op persoonlijk vlak deed dit iets met me. Energie van een goede nacht slapen was bij het naar mijn werk rijden alweer verdwenen.

Ik had nergens zin meer in, sloot me soms voor alles af en was vooral moe. Een spiraal waar ik niet uitkwam. Alles hebben wat je hartje begeert, maar jezelf niet herkennen. Dit was ik niet, dit wilde ik niet.
Het maken en leggen van contact ging steeds moeilijker. Van binnen schreeuwde ik het uit, maar van buiten zag je niks.
Carolien heeft me geweldig geholpen. Verbaasd dat ze soms precies wist te benoemen wat ik dacht of voelde. Op een integere en professionele manier stond ze me bij.
Na iedere sessie ging ik opgeladen aan de slag met hetgeen we hadden besproken.
Ze heeft me een prachtig cadeau gegeven, ik voel weer! Ik kan weer luisteren naar mezelf.
En het is fijn om te weten dat ik altijd terug kan mocht ik mezelf weer kwijt raken.
Carolien, ontzettend bedankt voor je goede zorgen.

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor het krijgen van een burn-out. Dit ontstaat als de balans tussen de belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Bij een burn-out wordt het elastiek zover opgerekt tot het knapt, dit wordt vaak beschreven als: “van de ene op de andere dag lukte het niet meer”, “alle energie vloeide weg en ik kon me nergens meer op concentreren”.

Die mensen die veeleisend zijn voor zichzelf (en vaak voor anderen) en geen ‘nee’ (kunnen) zeggen zijn hebben een grotere kans op burn-out dan diegenen die kunnen relativeren. Zeker als de druk van buitenaf om te presteren groot is. Dat wil zeggen verwachtingen van de omgeving, zowel privé als in werk.

Haptotherapie kan een goede bijdrage leveren aan het herstel van de balans van belastbaarheid en belasting. Centraal hierin staat de kunst om naar de signalen van het lichaam te luisteren en minder streng te zijn vanuit het verstand, het hoofd.