Haptotherapie heeft me geleerd te leren luisteren

Het verhaal van Sjoerd

Ik heb ongeveer 3 jaar constant last van mijn spieren in mijn rug en nek gehad. Ik ben met deze klachten bij meerdere fysiotherapeuten geweest maar de klachten zijn nooit weg geweest.
Toen kwam ik bij haptotherapie terecht en dit heeft me geleerd beter leren luisteren naar mijn lichaam en mijn gevoelens. Sindsdien zijn mijn rug klachten steeds minder geworden.
Waarschijnlijk zijn mijn rugklachten altijd veroorzaakt door een bepaald soort stress.
Door naar die stress en spanningsklachten te kijken zijn mijn spieren in mijn hele lichaam ook veel minder gespannen! Ik kan me een stuk beter ontspannen en dit heeft een hele positieve invloed op hoe ik me voel. Ik zit echt veel beter in mijn vel.
Dit gehele traject heb ik als zeer positief ervaren en voel me de laatste maanden eindelijk weer een stuk beter!

Arno over lichamelijke klachten

Arno over lichamelijke klachten

Mensen komen in de praktijk en zeggen: Ik heb last van mijn lijf!

Rugpijn, nekklachten, hyperventilatie, het gevoel te hebben als een veer gespannen te zijn....veel van de lichamelijke spanningsklachten die er bestaan worden niet veroorzaakt door een onwillige spier of een zenuw-ontsteking, maar door de manier waarmee we omgaan met ons lichaam. Eigenlijk is het hetzelfde als het lampje dat gaat branden in het dashboard van je auto: Het geeft aan dat er iets niet goed gaat. Maar dan moet je dat signaal wel goed verstaan.
Veel lichamelijke klachten worden veroorzaakt door het negeren van de signalen en het overschrijden van grenzen. Meestal niet meteen, maar wel als dat heel vaak gebeurt.
Stel, je bent moe maar je vindt dat je dit nog af moet maken en dat, terwijl je lijf je laat weten dat het moe is.

Misschien vind je met je verstand, je hoofd, wel je door moet en dat lichamelijke klachten erbij horen. Het lampje brandt wel, maar je kiest er niet voor om er wat aan te doen. Dan is het niet meer dat logisch dat het lichaam gaat protesteren: jouw lijf heeft last van jou!

Haptotherapie richt zich op het voelen, je gevoel, en niet op wat je moet, of wat de norm is. Het gaat erom dat je weer contact maakt met je lichaam, dat je leert wat het lampje te melden heeft en er ook naar luistert en handelt. Zo raak je die spanning in het lichaam kwijt. Je lichaam zal je honoreren. In de therapie kan het dan bijvoorbeeld gaan om te ervaren wanneer je (lichaam) aan de grens zit zodat je een andere keuze kan maken dan door te gaan.


Dat ervaren is belangrijk omdat alleen het weten dat je moet luisteren vaak niet genoeg is. Je moet het soms letterlijk voelen.

Formulieren

Online aanmelden