Haptotherapie gaat letterlijk over voelen

Het verhaal van Ineke

Haptotherapie heeft me verder geholpen om mezelf beter te begrijpen. Het gaat letterlijk over "voelen".
Ik ken mezelf als een mens dat goed nadenkt over het leven en de hobbels die daar in voor komen onderwerp ik aan analyse.
Maar mijn heldere analyse komt vaak niet overeen met hoe ik me daadwerkelijk voel.
Door de zorgvuldige wijze waarop Carolien naar me luisterde en oefeningen aanreikte heb ik aan een betere verbintenis tussen mijn denken en voelen kunnen werken.
Het heeft me geholpen om beter naar mijn lijf te luisteren en daardoor ook lichamelijke klachten beter te herkennen en te plaatsen. Het was een bijzondere ervaring om te merken hoe helend het is om jezelf als een geheel van denken ene voelen te kunnen ervaren.

Arno over lichamelijke klachten

Arno over lichamelijke klachten

Mensen komen in de praktijk en zeggen: Ik heb last van mijn lijf!

Rugpijn, nekklachten, hyperventilatie, het gevoel te hebben als een veer gespannen te zijn....veel van de lichamelijke spanningsklachten die er bestaan worden niet veroorzaakt door een onwillige spier of een zenuw-ontsteking, maar door de manier waarmee we omgaan met ons lichaam. Eigenlijk is het hetzelfde als het lampje dat gaat branden in het dashboard van je auto: Het geeft aan dat er iets niet goed gaat. Maar dan moet je dat signaal wel goed verstaan.
Veel lichamelijke klachten worden veroorzaakt door het negeren van de signalen en het overschrijden van grenzen. Meestal niet meteen, maar wel als dat heel vaak gebeurt.
Stel, je bent moe maar je vindt dat je dit nog af moet maken en dat, terwijl je lijf je laat weten dat het moe is.

Misschien vind je met je verstand, je hoofd, wel je door moet en dat lichamelijke klachten erbij horen. Het lampje brandt wel, maar je kiest er niet voor om er wat aan te doen. Dan is het niet meer dat logisch dat het lichaam gaat protesteren: jouw lijf heeft last van jou!

Haptotherapie richt zich op het voelen, je gevoel, en niet op wat je moet, of wat de norm is. Het gaat erom dat je weer contact maakt met je lichaam, dat je leert wat het lampje te melden heeft en er ook naar luistert en handelt. Zo raak je die spanning in het lichaam kwijt. Je lichaam zal je honoreren. In de therapie kan het dan bijvoorbeeld gaan om te ervaren wanneer je (lichaam) aan de grens zit zodat je een andere keuze kan maken dan door te gaan.


Dat ervaren is belangrijk omdat alleen het weten dat je moet luisteren vaak niet genoeg is. Je moet het soms letterlijk voelen.

Formulieren

Online aanmelden