Ik leerde voelen en merkte direct het verschil

Het verhaal van Linda

“Spierpijn” in nek, schouders en rug. Dacht ik. Soms zo erg dat ik er niet van sliep.. Hoge kosten aan masseurs en mijn vriend die er ook vaak aan moest geloven tot zijn handen zeer deden.
Het bleek allemaal niet te helpen en langzaam maar zeker moest ik toch verder zoeken dan alleen maar de spierpijn.
Na een bezoek aan de huisarts werd toch wel duidelijk dat mijn scheiding, die bijna 3 jaar geduurd heeft, me niet gespaard heeft.
Mentaal was en moest ik sterk zijn vond ik maar mijn lijf vond iets anders….
Op aanraden van de huisarts en door goede ervaringen in mijn omgeving heb ik contact opgenomen met de praktijk voor haptotherapie.
Omdat mijn lichaam mij iets duidelijk wilde maken en haptotherapie hier juist voor staat leek mij dit de juiste beslissing.
En dat is gebleken. Al tijdens het eerste consult mocht ik voelen dat ik mijn hart en lichaam niet genoeg laat spreken. Alles maar met het hoofd.
Te veel nadenken, te veel last op mijn schouders en dan vooral niet om hulp vragen.
Niets meer vanuit mijn eigen gevoel want ik moest sterk zijn.
Tijdens de haptotherapie leerde ik te voelen, naar mijn lichaam te luisteren en ik merkte direct verschil. Beetje bij beetje viel de last van mijn schouders. Doordat ik letterlijk een steuntje in de rug durfde te vragen verdwenen de spanningen langzaam uit mijn lijf. Oud zeer vanuit een ander perspectief benaderen en bespreekbaar maken en ook deze spanningen voelde ik langzaam uit mijn lichaam verdwijnen.
Door echt door te vragen en mij niets op te leggen werden de juiste snaren geraakt en ik “opende’ mezelf. Iets wat een andere therapeut nog niet gelukt was. Omdat ik mezelf opende ging voor mijn gevoel alles zoveel makkelijker. Het feit dat je zo bij jezelf blijft is zo’n goed gevoel.
Ik merkte het aan mezelf maar ook aan mijn partner en aan mijn dochter van 5. Het zal nog wel even duren voordat ik zonder ook maar na te denken mijn gevoel volg en naar mijn lichaam luister, maar ik ben zeker op de goede weg.
Eindelijk…

Arno over lichamelijke klachten

Arno over lichamelijke klachten

Mensen komen in de praktijk en zeggen: Ik heb last van mijn lijf!

Rugpijn, nekklachten, hyperventilatie, het gevoel te hebben als een veer gespannen te zijn....veel van de lichamelijke spanningsklachten die er bestaan worden niet veroorzaakt door een onwillige spier of een zenuw-ontsteking, maar door de manier waarmee we omgaan met ons lichaam. Eigenlijk is het hetzelfde als het lampje dat gaat branden in het dashboard van je auto: Het geeft aan dat er iets niet goed gaat. Maar dan moet je dat signaal wel goed verstaan.
Veel lichamelijke klachten worden veroorzaakt door het negeren van de signalen en het overschrijden van grenzen. Meestal niet meteen, maar wel als dat heel vaak gebeurt.
Stel, je bent moe maar je vindt dat je dit nog af moet maken en dat, terwijl je lijf je laat weten dat het moe is.

Misschien vind je met je verstand, je hoofd, wel je door moet en dat lichamelijke klachten erbij horen. Het lampje brandt wel, maar je kiest er niet voor om er wat aan te doen. Dan is het niet meer dat logisch dat het lichaam gaat protesteren: jouw lijf heeft last van jou!

Haptotherapie richt zich op het voelen, je gevoel, en niet op wat je moet, of wat de norm is. Het gaat erom dat je weer contact maakt met je lichaam, dat je leert wat het lampje te melden heeft en er ook naar luistert en handelt. Zo raak je die spanning in het lichaam kwijt. Je lichaam zal je honoreren. In de therapie kan het dan bijvoorbeeld gaan om te ervaren wanneer je (lichaam) aan de grens zit zodat je een andere keuze kan maken dan door te gaan.


Dat ervaren is belangrijk omdat alleen het weten dat je moet luisteren vaak niet genoeg is. Je moet het soms letterlijk voelen.

Formulieren

Online aanmelden