Angst zorgde ervoor dat ik mijn gevoel afsloot

Het verhaal van Marleen

Ik klopte aan bij Carolien met de vraag of ze me kon helpen dichter bij de gevoelens te komen die ik vroeg in mijn leven ver weg gestopt moet hebben.
Het ging me daarbij bovenal om mijn angst. Als ik die recht in het gezicht zou kunnen kijken en zou kunnen verwerken, dan zou die niet meer op allerlei ongewenste ogenblikken naar buiten komen barsten.
Toen we aan de gang gingen, was er maar een sessie voor nodig om duidelijk te krijgen dat angst (ten diepste angst voor mensen) en wantrouwen mij inderdaad parten spelen en dat ik daarop reageer door mij af te sluiten van mijn gevoel en in mijn hoofd te gaan zitten.
In een vorige therapie had dat vele uren praten gekost, maar hier was dat direct boven water, gewoon omdat de aanraking niet doordrong tot mijn gevoel.
We zijn toen verder op zoek gegaan naar de blokkades: wat zit er tussen, waarom komen de gevoelens niet door?
Terwijl we daarmee bezig waren, benadrukte Carolien ook steeds dat ik in mijn doen en laten naar mijn gevoel moest luisteren.
Ik moest leren voor mezelf te zorgen, de gevoelens niet te overschreeuwen maar een plek te geven, en ze ook zoveel mogelijk te uiten.
Na een aantal maanden werd duidelijk dat het inderdaad gelukt was om meer in contact met mijn gevoel te komen. Alsof een deur was opengezet.
Dit betekent echter niet dat mijn angstklachten nu weg zijn, maar ik heb wel geleerd weer iets beter met ze om te gaan.
Al met al een waardevolle stap verder.

Arno over angstklachten

Arno over angstklachten

Angstklachten, variërend van onrust, faalangst en slaapstoornissen tot hyperventilatie en paniek, zijn veel voorkomende klachten.
Angst heeft een waarschuwende functie en is een emotie die eigenlijk heel normaal is. 
Daar waar angst negatief wordt, je zou kunnen zeggen belemmerend, en het je eigen groei en ontwikkeling in de weg staat, daar gaat het tegenwerken.
Dan hebben we het over angsten als schaamte, wantrouwen, minderwaardigheidsgevoel, angsten door gedachten die niet reëel zijn.
Letterlijk vertalen zich de angstklachten in het lichaam.
Zit de angst in het keel, nek/schouder gebied dan wordt het ervaren als “ik stik erin”. 
Zit de spanning meer bij het middenrif dan is er mogelijk onvoldoende wisselwerking met de ander. 
Zit de spanning nog lager in het bekkenbodemgebied, “men knijpt hem”, dan is er vaak gebrek aan vertrouwen in zichzelf soms gerelateerd aan basisveiligheid, dus vertrouwen in de ander.

Haptotherapie helpt je om weer in beweging te komen.
Waar stagneert de beweging? 
Heb je moeite met loslaten, wat laat je van jezelf zien, hoe ga je om met afstand en nabijheid, hoe is het met vertrouwen? 
Dus de volgende stap is om de ontwikkeling weer in beweging te krijgen. Waar loop je in vast? Hoe ga je met angst om?

Haptotherapie helpt bewustwording te verkrijgen in hoe je met jezelf, de ander en je omgeving omgaat. 
Bij gevoelscontact gaat het om het ervaren van de emotionele beweging. 
Mensen denken vaak dat ze contact hebben door elkaar aan te kijken. Toch is voelen een andere vorm van contact.
Gedachtes kunnen angsten oproepen, terug naar het wezenlijke contact kan je helpen om onderscheid te maken tussen wat voel je echt en wat is bedacht.

Formulieren

Online aanmelden