Haptotherapie bij Burn Out herstel

Burn out wordt op verschillende manieren ervaren, en vaak ontwikkelt het zich het sluipenderwijs. Bij een burn out ben je je vaak niet bewust van de lichamelijke en mentale klachten of neem je ze niet serieus genoeg. "Het zal wel weer overwaaien", is een veel gehoorde kreet. En dan kan het ineens toeslaan.

Huilen, paniekaanvallen, woede en lusteloosheid, ik durfde geen auto meer te rijden, het scheen er allemaal bij te horen

Ria's hele verhaal
  • Een vermoeidheid die heel hevig is en niet overgaat
  • Lichamelijke klachten als hyperventileren of plotseling opkomende paniek
  • Prikkelbaarheid en lusteloosheid
  • Piekeren en slapeloosheid
  • Blackouts

Komen bovenstaande symptomen je bekend voor? Dan kun je te maken hebben met een burnout. 

Burn out of gewone stress?

Stress hoort bij het leven en is gewoon gezond, zolang het binnen grenzen blijft van wat je aan kan. Dat is per persoon verschillend. Wanneer stress, opgeroepen door spanningen, onzekerheden, controleverlies en dergelijke, teveel wordt zal het lichaam uiteindelijk protesteren. Een burnout is dus eigenlijk een heel begrijpelijke lichamelijke reactie, het is net alsof ergens ineens een stekker uit wordt getrokken. Burn out kan je op die manier zien als ongezond veel en langdurige stress.

De statistieken

Veel mensen lijden aan burnout klachten. Mensen met een fysiek belastend beroep maken het mee, maar ook mensen met een mentaal intensief beroep (denk aan managers, leerkrachten e.d.). In 2017 had ruim 15% van alle mannen en vrouwen in de leeftijd van 15 en 75 jaar  te maken met een burn out (gegevens CBS). Vrouwen zijn oververtegenwoordigd; ruim 21% van de vrouwen tussen de 25 en 35 hebben burnout klachten. Er is een relatie tussen oververmoeidheid, stress, werkdruk en burnout klachten en alleenstaanden hebben er gemiddeld meer last van dan samenwonenden.

Wat helpt tegen stress en burn out?

Een belangrijk punt is dat mensen met een burnout vaak niet door hebben dat ze over de grens zijn gegaan, terwijl men vaak wel weet dat het ongezond is om verder te gaan dan het lichaam aankan en stress signalen te negeren. 

In dat geval kan een rationele, verstandelijke manier om stress of een burnout te benaderen juist onvoldoende werken. We zien regelmatig cliënten die herkennen dat ze veel in hun hoofd zitten, maar niet weten hoe ze contact kunnen maken met hun gevoel.

stress.jpg

Ik was behoorlijk de weg kwijt, had vooral contact met wat er in mijn hoofd afspeelde en weinig met mijn gevoelens

Gea's hele verhaal

Als je je ook nog eens zorgen maakt over de ernst van je klachten en je je slechts aanstelt kan dat een gevoel van eenzaamheid veroorzaken. Dat nodigt niet uit om open te zijn over wat voor soort klachten je ervaart en waar de stress vandaan komt.
Dan is het belangrijk dat je de erkenning krijgt dat het heel normaal is hoe je je voelt, en dat je je niet aanstelt. Deze geruststelling is een eerste stap in een andere richting.

Haptotherapie helpt bij burn out

Haptotherapie helpt je weer contact te maken met wat je van binnen voelt. Daarnaast wordt je je bewust van enige spanning in het lichaam en stress klachten. Zo leer je jezelf beter kennen, en kom je erachter wat je echt behoeften zijn.
In de woorden van een van onze cliënten:

Nu ben ik op het punt dat ik kan zeggen dat mijn gevoel mijn gids is en mijn hoofd voegt zich nu wat meer

Miranda's hele verhaal

Burn out op TV en in de media

Interessante artikelen met ervaringsdeskundigen aan het woord