Ik heb geleerd te voelen en te luisteren naar de signalen

Het verhaal van Ria

Een paar jaar geleden moest ik acuut opgenomen worden in het ziekenhuis.
Volgens de artsen was het burn-out.
Na jaren op mijn tenen te hebben gelopen en vooral het anderen naar de zin maken, werd ik ineens gedwongen om het roer om te gooien.
Huilen, paniekaanvallen, woede en lusteloosheid, ik durfde geen auto meer te rijden, het scheen er allemaal bij te horen.
Er werd me geadviseerd om hulp te zoeken bij maatschappelijk werk.
Na een jaar bleef ik stilstaan in het veranderingsproces, ik bleef last houden van mijn nek, schouders en rug (vastzitten door spanning).
Op advies van mijn huisarts ben ik begonnen met haptotherapie. 

Dit had ik nooit gedacht, want het leek me te zweverig.
Wat had ik het mis! Ik heb weer leren voelen wat ik voel en heb leren luisteren naar de signalen van mijn lijf, wanneer iets niet of juist wel goed voor mij is.
Ik voel me steeds meer het meisje van vroeger worden, (met hier en daar een rimpel en wat kilootjes meer) maar ik mag weer zijn wie ik was.
Ik heb gewoon mijn eigen ik bijna om zeep laten helpen.
Door zorgen of mensen los te laten en afstand te nemen, heb ik eindelijk het gevoel dat ik de rust krijg die ik zo graag wil.
Mocht ik in de toekomst mezelf weer ontrouw zijn, zoek ik zeker weer contact met Carolien van Dijk, om weer te leren voelen en te luisteren naar mijn innerlijke.

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor het krijgen van een burn-out. Dit ontstaat als de balans tussen de belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Bij een burn-out wordt het elastiek zover opgerekt tot het knapt, dit wordt vaak beschreven als: “van de ene op de andere dag lukte het niet meer”, “alle energie vloeide weg en ik kon me nergens meer op concentreren”.

Die mensen die veeleisend zijn voor zichzelf (en vaak voor anderen) en geen ‘nee’ (kunnen) zeggen zijn hebben een grotere kans op burn-out dan diegenen die kunnen relativeren. Zeker als de druk van buitenaf om te presteren groot is. Dat wil zeggen verwachtingen van de omgeving, zowel privé als in werk.

Haptotherapie kan een goede bijdrage leveren aan het herstel van de balans van belastbaarheid en belasting. Centraal hierin staat de kunst om naar de signalen van het lichaam te luisteren en minder streng te zijn vanuit het verstand, het hoofd.