Door me kwetsbaar op te stellen ging ik meer contact maken

Het verhaal van Gea

De wekelijkse sessies bij Arno waren voor mij een steun en wegwijzer op het pad naar binnen.
Ik zat thuis met een burnout en was deze weg behoorlijk kwijt, had vooral contact met dat wat er in mijn hoofd afspeelde en weinig binding met mijn gevoelens.
Arno bood door zijn directe benadering, betrokkenheid, stevigheid, humor en ruimte, voor mij het juiste klimaat om langzamerhand meer te gaan vertrouwen.
Ik durfde me kwetsbaar op te stellen en ging meer contact maken met wat ik nodig had.

Hier bij stilstaan, en naar handelen, ging niet zonder slag of stoot.
Regelmatig had ik twijfels of ik wel op mijn plek was, of de hapthotherapie dat bracht wat ik nodig had.
De sfeer was dusdanig dat dit geuit kon worden en ik zag dat mijn twijfels vooral werden ingegeven doordat ik ging inzien hoe ik er voor stond en dat ik niet om de pijn heen kon. te zien en de erkenning dat ik ook zo mijn behoeften heb en mensen nodig heb is voor mij de start naar herstel. 
Bedankt Arno, dat je me hier weer van bewust hebt gemaakt.

Carolien over burn-out

Carolien over burn-out

Opgebrand, geen energie meer, lusteloos, concentratieproblemen, oververmoeidheid. 

Niet iedereen is gevoelig voor het krijgen van een burn-out. Dit ontstaat als de balans tussen de belastbaarheid (hoeveel je kan dragen) en belasting (hetgeen je op je neemt) is verstoord.

Dit overkomt iedereen wel eens: je wilt meer dan je aankan of je hebt niet goed ingeschat hoeveel energie iets kost. Je loopt tegen een grens aan en normaal gesproken houd je daar rekening mee. 
Maar niet iedereen gaat zo met grenzen om. Het zijn de mensen die vinden dat ze in staat moeten zijn om het te kunnen, om wel door te gaan waar het lichaam stopt, die letterlijk en figuurlijk tegen de muur oplopen. Dit zijn vaak de perfectionisten onder ons, teveel gericht op effectiviteit en prestatiedrang ten koste van zichzelf. 

Bij een burn-out wordt het elastiek zover opgerekt tot het knapt, dit wordt vaak beschreven als: “van de ene op de andere dag lukte het niet meer”, “alle energie vloeide weg en ik kon me nergens meer op concentreren”.

Die mensen die veeleisend zijn voor zichzelf (en vaak voor anderen) en geen ‘nee’ (kunnen) zeggen zijn hebben een grotere kans op burn-out dan diegenen die kunnen relativeren. Zeker als de druk van buitenaf om te presteren groot is. Dat wil zeggen verwachtingen van de omgeving, zowel privé als in werk.

Haptotherapie kan een goede bijdrage leveren aan het herstel van de balans van belastbaarheid en belasting. Centraal hierin staat de kunst om naar de signalen van het lichaam te luisteren en minder streng te zijn vanuit het verstand, het hoofd.