Wie zijn wij

Carolien van Dijk

Carolien van Dijk Al meer dan 20 jaar heb ik samen met mijn partner Arno Tromp de praktijk voor haptotherapie. Wat mij in de haptonomie aanspreekt is het bewust- wordingsproces van wie je bent. De goede balans te vinden in wat je voelt en denkt. Het bijzondere is dat je gevoel er is, authentiek, zoals het voor jou voelt. De kunst is er naar te luisteren en het te verstaan. Wat mij in de begeleiding aanspreekt is dat ik als begeleider even naast iemand mag staan. Om naast de ander mee te voelen en zonder oordeel mee te kijken naar wat nodig is. Haptotherapie biedt op een respectvolle wijze nieuwe inzichten en vaardigheden om de innerlijke balans te herstellen. 
Ik kan me helemaal vinden in een uitspraak van prof. Terruwe: "Jij mag zijn zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn en je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd". 
Anderen omschrijven mij als invoelend, betrouwbaar, rustig, inzichtgevend.

Arno Tromp

Arno.jpg Toen Carolien met de haptonomie- opleiding begon, was ik er zelf nogal sceptisch over, nuchter als ik ben. Maar gaandeweg begon het bij me te leven, ging ik er anders naar kijken en werd mijn eigen gevoelsleven ook meer aangesproken.
Een paar jaar later heb ik dezelfde basisopleiding gedaan en samen hebben we de vervolg-opleiding bij het Instituut voor Toegepaste Haptonomie afgerond.
Gaandeweg werkend in de praktijk viel me op dat veel mensen handelen vanuit oude gewoonten en patronen. Zolang het goed gaat is er niets aan de hand. Maar als de norm is om door te gaan, om over grenzen te gaan, is het niet vreemd dat het lichaam gaat protesteren.
Ik vind het dan ook belangrijk om te helpen andere, nieuwe mogelijkheden te vinden. In plaats van te zeggen “ik heb last van mijn lijf” draai ik het liever om: misschien heeft jouw lijf wel last van jou! Je gevoel geeft je goede raad, als je dat maar wilt inzien.
De bewustwording die dit met zich mee brengt is een aanzet tot verandering en groei.