praktijklocatie opgeheven

Onze praktijklocatie in Amsterdam Oud-West is in september 2020 opgeheven.
Het is niet meer mogelijk om er afspraken te maken, er kunnen wel nog afspraken gemaakt worden in onze praktijken in Amsterdam Centrum en Utrecht (wijk Lombok).

meer lezen »

Haptotherapie

In de haptotherapie gaat het om wat je voelt. Als je uit balans bent laat je lichaam dat hoe dan ook merken, het zendt signalen uit.
Een haptotherapeut helpt je tijdens de begeleiding de signalen die je voelt te vertalen. 

Met andere woorden: door aan den lijve te ervaren en te voelen wat er aan de hand is, ontstaat bewustwording. Heel concreet leer je gedurende de begeleiding te luisteren naar je lichaam.
Dit doen wij door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking.

Op deze manier wordt je weer bewust van wat je voelt en hoe je daarmee omgaat.
Haptotherapie helpt je de betekenis van deze signalen te herkennen en er iets mee te doen: doelgericht, informeel, persoonlijk en deskundig.

GZ Hapto logo.png Wij zijn geregistreerd als GZ- haptotherapeuten in het register van de Vereniging Van Haptotherapeuten VVH
onder nrs. 72 (Arno) en 231 (Carolien)

Een consult van een uur is €. 84,= (€ 62,= voor 45 min.), voor meer informatie hierover en de vergoedingsmogelijkheden, ga naar Haptotherapie praktisch.


Een animatiefilm over gevoelens en emoties:

Start naar herstel

Je loopt al een tijdje met vage klachten of concrete problemen of onzekerheden rond. ‘Ze verdwijnen vanzelf’, denk je, hoop je. Maar dat gebeurt niet. Eigenlijk weet je niet wat je ermee moet. ‘Misschien stel ik me aan’, zeg je tegen jezelf. Je gaat door met je leven. Je negeert de waarschuwingen, misschien ontken je de klachten, wil je ze niet voelen, er niet aan toegeven. Realiseer je echter dat je lichaam deze signalen, vermomd als klachten, niet voor niets afgeeft.

toon meer ervaringen »

Wie zijn wij

Carolien van Dijk

Carolien van Dijk

Al meer dan 20 jaar heb ik samen met mijn partner Arno Tromp de praktijk voor haptotherapie.

Wat mij in de haptonomie aanspreekt is het bewustwordingsproces van wie je bent. De goede balans te vinden in wat je voelt en denkt. Het bijzondere  is dat je gevoel er is, authentiek, zoals het voor jou voelt. De kunst is ernaar te luisteren en het te verstaan.

Wat mij in de begeleiding aanspreekt is dat ik als begeleider even naast iemand mag staan. Om naast de ander mee te voelen en zonder oordeel mee te kijken naar wat nodig is. Haptotherapie biedt op een respectvolle wijze nieuwe inzichten en vaardigheden om de innerlijke balans te herstellen.

Ik kan me helemaal vinden in een uitspraak van prof. Terruwe: “Jij mag zijn zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn en je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd”. Anderen omschrijven mij als invoelend, betrouwbaar, rustig, inzichtgevend.

 
Arno Tromp

Arno Tromp

Toen Carolien met de haptonomie opleiding begon, was ik er zelf nogal sceptisch over, nuchter als ik ben. Maar gaandeweg begon het bij me te leven, ging ik er anders naar kijken en werd mijn eigen gevoelsleven ook meer aangesproken. Een paar jaar later heb ik dezelfde basisopleiding gedaan en samen hebben we de vervolg-opleiding bij het Instituut voor Toegepaste Haptonomie afgerond.

Gaandeweg werkend in de praktijk viel me op dat veel mensen handelen vanuit oude gewoonten en patronen. Zolang het goed gaat is er niets aan de hand. Maar als de norm is om door te gaan, om over grenzen te gaan, is het niet vreemd dat het lichaam gaat protesteren.

Ik vind het dan ook belangrijk om te helpen andere, nieuwe mogelijkheden te vinden. In plaats van te zeggen “ik heb last van mijn lijf” draai ik het liever om: misschien heeft jouw lijf wel last van jou!
Je gevoel geeft je goede raad, als je dat maar wilt inzien.

De bewustwording die dit met zich mee brengt is een aanzet tot verandering en groei.