Onze liefde had plaatsgemaakt voor een vanzelfsprekendheid

Het verhaal van Irma en Ferry

Al enige tijd was ik op regelmatige basis bij Arno. Het ging niet goed met me. Ik had geen idee wat ik nou werkelijk voelde, wilde overal controle over houden en was altijd moe. Een kleine greep uit de dingen die mijn leven erg lastig maakten.
Toen ik mijn weg, mede dankzij Arno, weer gevonden had bleek dat mijn man en ik in de tussentijd steeds verder uit elkaar waren gegroeid. We zaten niet meer op een lijn en het leek alsof we elkaar niet begrepen. Onze liefde voor elkaar had plaatsgemaakt voor een vanzelfsprekend samenzijn. Hierin leefden we een soort van naast elkaar.
Wat was het prettig om samen naar Arno toe te gaan.
Er was ruimte voor gesprek en het eerlijk uiten van je gevoel. Hierin werden we gecoached en zo leerden we onze patronen en pijnpunten herkennen en hoe er mee om te gaan. Omdat we samen naar de sessies gingen, konden we elkaar in het dagelijks leven ook opvangen.
We kunnen en durven onze gevoelens naar elkaar nu beter uiten én we durven ons kwetsbaarder op te stellen. Waar we twijfelden of we het nog wel écht leuk hadden met elkaar, kwamen we er dankzij Arno achter dat we dat absoluut hebben!
Mochten we het gevoel hebben weer een beetje vast te lopen dan zullen we zeker weer een beroep op Arno doen.
Arno, nogmaals mijn en onze grote dank!

Carolien over relatieproblematiek

Carolien over relatieproblematiek

Veel gaat er mis in relaties door miscommunicatie. Invullen voor de ander, vaak met de beste bedoelingen. 
Hechting is van belang voor de verdere relaties in het leven. 
Onder hechting wordt verstaan de duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer opvoeders. 
Mensen met een veilige hechting hebben doorgaans stabiele relaties en zijn tevreden met hun relatie, vooral als hun partner ook een veilige hechtingsstijl heeft. Zij hebben vertrouwen in zowel zichzelf als hun partner. Ze durven hun gevoelens te tonen en zijn enerzijds niet bang voor intimiteit, maar anderzijds ook niet om alleen te zijn. 
Kortom, ze hebben een evenwicht gevonden tussen zelfstandigheid en afhankelijkheid.
Bij de onveilige hechting is de balans tussen onafhankelijkheid en afhankelijkheid uit evenwicht, wat allerlei hechtingsproblemen tot gevolg kan hebben. 
Bij mensen met een gepreoccupeerde hechtingsstijl slaat de balans door naar de afhankelijke kant. Ze voelen zich onzeker over zichzelf en hun partner. Ze hangen erg aan hun partner en willen het liefst al hun emoties en gedachten met hem/haar delen. Ze denken erg veel na over hun relatie en hebben veel behoefte aan goedkeuring en aandacht. 
Omdat de onzekerheid en afhankelijkheid zo groot zijn, hebben mensen met een gepreoccupeerde hechtingsstijl snel last van bijvoorbeeld verlatingsangst en onredelijke jaloezie. Maar ook problemen in de communicatie kunnen het gevolg zijn.
Bij mensen met een angstig-vermijdende hechtingsstijl slaat de balans door naar de onafhankelijke kant. Mensen willen zich wel graag emotioneel binden, maar ze durven niet: ze hebben last van bindingsangst. Ze vinden het moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen, om te praten over hun gevoelens, en/of om seksueel intiem te zijn. 
Achter deze bindingsangst gaat vaak verlatingsangst schuil. Mensen zijn bang dat ze, als ze zich binden of hun gevoelens laten zien, afgewezen en uiteindelijk verlaten zullen worden.

De combinatie van bindings- en verlatingsangst kan vervelende gevolgen hebben voor de relatie. Mensen kunnen in een patroon terecht komen van aantrekken, omdat ze behoefte hebben zich te binden, en afstoten, omdat de binding hen ook snel weer benauwt.
Bij mensen met een afwijzend-vermijdende hechtingsstijl slaat de balans nog sterker door naar de onafhankelijke kant. Mensen met deze hechtingsstijl hebben simpelweg geen of maar heel weinig behoefte aan intimiteit en binding. Het staat hen tegen om hun gevoelens en gedachten te delen en ze vinden het vervelend om afhankelijk te zijn of, andersom, als iemand anders afhankelijk van hen is. Ze zijn liever alleen dan samen. 
Vaker dan andere mensen hebben ze dan ook geen relatie: ze zijn vrijgezel of hebben alleen maar korte affaires. Onterecht wordt vaak gedacht dat deze mensen last hebben van bindingsangst. 
Dat is echter een misverstand. In tegenstelling tot angstig-vermijdende mensen zich niet durven te binden, willen afwijzend-vermijdende mensen zich niet binden. Deze mensen hebben niet per definitie een hechtingsprobleem. Ze hebben dat pas als ze toch een relatie hebben en/of als hun partner wel behoefte heeft aan intimiteit. 
In dat geval kan hun afstandelijke houding emotionele verwijdering en conflicten opleveren.
Wat gebeurt er in interactie, is er ruimte en begrip? – dit zijn aspecten waar we ervaringsgericht mee bezig gaan. 
Door inzicht te krijgen in elkaars manier van communiceren krijg je meer zicht op wat niet werkt en wat juist wel.
Lees meer over hechting

Een bijzondere relatietherapie, gebaseerd op de hechtingstheorie, is Emotionally Focused Therapy of EFT, ontwikkeld door de Amerikaanse relatietherapeute Sue Johnson.

Wij doen ook deze vorm van relatietherapie, ga daarvoor naar de pagina Relatietherapie