Ik kwam erachter dat ik me aan het beschermen was

Het verhaal van Peter

Eigenlijk had ik geen idee dat ik met mezelf in de knoop zat, zelfs niet toen ik van vrienden terughoorde dat ik niet heel sociaal bezig was.
Te dominant, een kort lontje, en nogal op mezelf gericht. Daar herkende ik mezelf dus niet in.
Mijn reactie was er dus een van onbegrip, ik had het idee dat het wel meeviel en vond dat men zich maar wat aanstelde. Maar van binnen schrok ik toch wel.
Ik dacht dat ik het wel goed deed maar dat was kennelijk niet wat de anderen zagen en merkten.
Het advies dat ik kreeg om er toch eens mee aan de gang te gaan heb ik me toch maar ter harte genomen.
Toen ik bij Arno kwam had ik nog geen idee wat er met me aan de hand was, behalve dat ik wel herkende dat ik strak in mijn lijf zat.

Daar werd ik me althans tijdens de therapie veel bewuster van.
Maar ik werd me ook bewust van mijn emoties en stemmingen. Arno liet me voelen dat er boosheid in me was die zich uitte in verwijtend gedrag en dat ik daarmee ook mijn eigen straatje schoonveegde.
Waarom ik dat deed was me nog niet duidelijk. Hoe verder ik kwam in het proces, hoe meer ik met behulp van Arno kon zien dat ik mezelf aan het beschermen was.
Blijkbaar mochten mensen niet te dichtbij komen, dat was te kwetsbaar en te pijnlijk. 

Het was niet makkelijk om hier mee om te gaan, maar het lukte me steeds beter om mijn kwetsbaarheid te uiten en emoties te delen met vrienden. En dat ik eigenlijk helemaal niet bang hoefde te zijn! 
Het maakte me veel rustiger en ik hoefde niet meer zo boos te worden. Dat voelde zó goed! 
Arno, bedankt dat je me dit hebt duidelijk gemaakt!

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden