Al jong ontwikkelde ik een rationele overlevingsstrategie

Het verhaal van Lieke

Dit jaar heb ik veel tegenslagen te verwerken heb gekregen. Dit begon met het bericht dat mijn vader niet mijn biologische vader is. Vervolgens overleed mijn moeder 2 maanden later. Door een ernstig auto ongeluk woonde zij al sinds mijn 12e in een verzorgingstehuis.
Dit zorgde er onder andere voor dat ik al op jonge leeftijd een erg rationele overlevingsstrategie ontwikkelde. Ik nam beslissingen met mijn verstand en kon weinig contact maken met mijn gevoel.
Ik zag ook niet in waarom het zo belangrijk is om aandacht te geven aan gevoel en verwerking. Het was nou eenmaal zo en daar kon ik weinig aan veranderen dacht ik. In oktober 2012 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. Het ziek zijn zorgde ervoor dat ik veel beter naar mijn lichaam leerde luisteren. Ik begon ook meer te voelen. Ik voelde beter wat wel of niet goed voor me was.
Ik wist echter nog weinig raad met deze gevoelens, omdat het soms flink in strijd kon zijn met mijn verstand.
Arno heeft me geleerd om voor mezelf helder te krijgen wat ik nu voel en wat mijn gedachtes zijn. Hij heeft me geleerd te vertrouwen op mijn gevoel en hier ook voor te durven kiezen. Dat dit het goede is om te doen.
Dit heeft ervoor gezorgd dat ik me een stuk lichter kan voelen en dingen eenvoudiger zie.
Ik geniet veel meer! Ik heb het gevoel dat ik weer op het juiste pad zit en maak keuzes die dicht bij mijzelf staan.
De haptotherapie heeft mij echt super waardevolle inzichten opgeleverd.
Mijn ziekte heeft deze ontwikkeling in gang gezet, maar Arno heeft me geholpen om dit proces te versnellen waardoor ik me weer rustig en fijn kan voelen.
Tijdens de therapie heb ik heel vaak gedacht hoe waardevol dit is en voor iedereen kan zijn!
Het maakt daarvoor niet uit wat je hebt meegemaakt.

Arno over lichamelijke klachten

Arno over lichamelijke klachten

Mensen komen in de praktijk en zeggen: Ik heb last van mijn lijf!

Rugpijn, nekklachten, hyperventilatie, het gevoel te hebben als een veer gespannen te zijn....veel van de lichamelijke spanningsklachten die er bestaan worden niet veroorzaakt door een onwillige spier of een zenuw-ontsteking, maar door de manier waarmee we omgaan met ons lichaam. Eigenlijk is het hetzelfde als het lampje dat gaat branden in het dashboard van je auto: Het geeft aan dat er iets niet goed gaat. Maar dan moet je dat signaal wel goed verstaan.
Veel lichamelijke klachten worden veroorzaakt door het negeren van de signalen en het overschrijden van grenzen. Meestal niet meteen, maar wel als dat heel vaak gebeurt.
Stel, je bent moe maar je vindt dat je dit nog af moet maken en dat, terwijl je lijf je laat weten dat het moe is.

Misschien vind je met je verstand, je hoofd, wel je door moet en dat lichamelijke klachten erbij horen. Het lampje brandt wel, maar je kiest er niet voor om er wat aan te doen. Dan is het niet meer dat logisch dat het lichaam gaat protesteren: jouw lijf heeft last van jou!

Haptotherapie richt zich op het voelen, je gevoel, en niet op wat je moet, of wat de norm is. Het gaat erom dat je weer contact maakt met je lichaam, dat je leert wat het lampje te melden heeft en er ook naar luistert en handelt. Zo raak je die spanning in het lichaam kwijt. Je lichaam zal je honoreren. In de therapie kan het dan bijvoorbeeld gaan om te ervaren wanneer je (lichaam) aan de grens zit zodat je een andere keuze kan maken dan door te gaan.


Dat ervaren is belangrijk omdat alleen het weten dat je moet luisteren vaak niet genoeg is. Je moet het soms letterlijk voelen.

Formulieren

Online aanmelden